Friday, 28 September 2012

Sekali lagi?


Bismillah.
Alhamdulillah, setelah beberapa bulan telah diseksa   dengan     UPSR, kini saya dah freedom! *apesal rasa macam nak baling kerusi ni..?* Sekian  lama  dah tunggu saat-saat freedom. Tapi bukannya freedom yang sebenar-benarnya sebab kita kan HAMBA. Nak freedom kenalah tungggu akhirat dulu kan? Freedom kat Sorga Allah. InshaAllah.



*kredit*



Saya kata "Sekali lagi " kerana hari tu saya dah kena tinggal dengan sepupu terchenta, hakak-hakak dan abang-abang. Sekarang, mereka pula? Mengapa? Saya tak mahu tinggalkan mereka! Oh Allah, please.. Saya tak nak ulangi lagi. Warghh! *menjerit sepenuh hati sambil berlari-lari di tengah padang yang luas*

Saya memang happy  tapi agak bercampur dengan perasaan sedih. Walaupun kawan-kawan kata " Yeah, kita dah boleh enjoy!", tapi saya tak fikir nak enjoy. Still sedih sangat. Ntahlah, tak tahu la kenapa. Malas nak enjoy enjoy sangat. Sekarang memang tengah sedih. Sedih, susah nak bagitau rasa sedih, hanya  Dia yang tahu.

Saya sedih sebab saya kena ulangi lagi. Saya benci nak ulangi ia, tapi Takdir Ilahi. Saya cuba untuk redha.
 Saya belajar menerimanya. Setelah 6 tahun belajar satu kelas, suka duka dikongsi bersama. Saya dan mereka. Kadang-kadang pernah juga terasa hati. Berukhuwwah. Itu perkara biasa. Saya tetap sayang mereka. Kami saling memerlukan.

Sayang kalian! *sila abaikan budak yang mengangkat
tangan di belakang itu*


Hmm, memang masa ni jeles melihat keakraban kami. Dia sentiasa bergerak pantas sehingga membuatkan saya lupa, lupa bahawa kami memang akan berpisah. Mana ada satu kelas akan bersama bila naik sekolah menengah. Itu mustahil, kalau ada pon. Kompem, bakal melakar sejarah dunia. Bhahaha. Ya! Saya tahu orang-orang yang beriman itu akan bersama di akhirat kelak. InshaAllah.

Ok. Baiklah. Sekarang saya perlu akur, redha dengan Takdir. Semua yang berlaku ada hikmahnya. Ya! Saya perlu belajar. Bukan saya sorang je en yang sedih, semua orang. Bukan saya  sorang je yang tak nak berpisah, tapi mereka juga. Kita semua tak mahu berpisah. Takpe, walau jauh di mata, dekat di hati. Ewaaaaahh. Hehe. Heh,its okay lah untuk sahabat houyeah sejantina.

Saya kena faham "Ukhuwwah itu indah jika bertemu dan berpisah keranaNya", tak guna cakap je, tapi tak faham. *itulah perangai saya*  Saya mahu cuba kuatkan diri, kuatkan diri agar tak sedih lagi.  Buang perasaan sedih tu jauh-jauh. Sekarang, redha saja dengan qada' dan qadar Allah.

Untuk BFTJ saya. Sebenarnya sudah lama saya berangan, kita dapat 'berbulatan gumbira' bersama! Ya Allah, indahnya jika begitu. Kita sama-sama pimpin tangan menuju ke Jannah Ilahi. Sama-sama kita rasai kemanisan   ukhuwwah Fillah yang sebenar-benarnya. Kita kan Best Friends Till Jannah. Ini baru BFTJ yang sebenar. Oh, ini sungguh hosem..! 

Kepada murid 6 Mariam dua ribu doblas dan chekgu-chekgu sktam harap maafkan salah silap yang saya lakukan. Espeseli cikgu Rubani, Cikgu Mazlina, Cikgu Cah dan Teacher Zaitun. Terima kasih atas tunjuk
ajar kawan-kawan  dan Chekgu yang mengajar saya hingga berjaya menjawab UPSR dengan mudah..! Saya doakan kalian berjaya dunia akhirat. Biiznillah.

Hmm, kawan-kawan pon mesti sedih sebab kita nak berpisahkan? Ni ada satu kuot hosem, memang sesuai untuk yang sedang berkeadaan macam kita.


"La Tahzan, Innallahama'ana."
atau

"Don't be sad, Allah surely with us."



                                                                                                                                      Munibah Lokman.
                                                                           

Saturday, 5 May 2012

Bolehkah aku..?

Bolehkah aku..? *itu tangan sendiri, haha*


Bismillah..
Tahun ini melakar sejarah bagi saya sendiri kerana tahun ini tahun saya dapat jadi senior sekolah yang dah lama dah impikan kerana boleh membuli junior-juniorsaya yang lain. Eh. Tahun ini tahun last saya sekolah rendah. Ujian Penilaian Sekolah Rendah. Ya ! Saya ialah calonnya. "I'm a UPSR 2012 candidate", mesti anda rasa saya ni selamber je kan? Nak UPSR tapi still main internet. Yes! saya juga tahu itu. Haha.

Saya rasa macam terlambat je saya nak study untuk kejar 5A tu. Rasa memang dah gif ap [baca:give-up]. Tapi kesian kat cikgu, mak ayah yang selalu harapkan saya dapat 5A. Saya akan cuba. Saya akan buktikannya. Kalau saya tak berusaha tak jadi jugakan? hmm, saya akan lakukannya..! Dengan izin Allah. Allah juga berfirman:


"Allah tidak akan mengubah sesuatu nasib kaum itu, kecuali
mereka sendiri mengubah nasib mereka"
[Ar-Ra'd:11]


*****

Keadaan sekeliling selalu memaksa kita untuk berputus asa
tapi sebenarnya kita memang boleh lakukannya..!

[kredit]

Saya jugak nak minta maaf kan sesiapa yang telah terkecil hati atas perbuatan saya yang lemah ini, saya harap sangat anda semua dapat maafkan saya serta mendoakan kejayaan saya ini. Jasa anda amat saya hargai. Sebagai muslim, kita haruslah saling tolong menolong. Hari ini hari saya, esok hari anda pula. InshaAllah..

Doakan saya atas kejayaan ini. Walaupun saya tak kenal anda tapi apa salahnya kan kita berdoa buat saudara seIslam. Saya sayang anda semua kerana Allah. Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang saling bantu-membantu. Wallahualam..


"Seseungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang
yang berbuat kebaikan"
[Al-A'raf:56]



*****

I CAN DO IT !

Friday, 13 April 2012

Pen dan kertas..

Pen selalu  bersama kertas. Suweetlah.


Bismillah..

Saya mintak maaf sangat kerana belog ini sudah lama tak dihapdet. Saya kinismakin bizy dengan pelajaran. Tolonglah, doakan saya cemerlang Upsr tahun ini. Ni pon saya curi-curi masa untuk hapdet belog.. Alhamdulillah..


Hoihoi, *buat muka blur* saya bukan salesman yang menjual pen ye..? Pen dan kertas ialah model saya pada post kali ini. Pen kegunaannya untuk menulis. Takkan untuk dibuat hiasa pulak. Jarang jumpa orang yang tak tahu guna pen macam mana kan. Pen je, abis tu nak tulis kat mana..? Mestilah kertas kan.? Kertas pulak dijadikan untuk kita melakar lukisan dan tulisan yang chomel.

Eh, dahla tu saya cherita kat anda kegunaan pen dan kertas. Nanti anda rasa dilayan sama persis dengan bebudak tadika pulak. Haha

Ok, sedar tak kita, pen yang best digunakan macam Faber Castel contohnya memang tahan lama serta bermutu tinggi en..? Kiranya boleh dipanggil pen yang osem dan bergayalah. Tapi ada juga pen cap ayam. Malaslah mahu di liskan nanti tak pasal-pasal kena saman dengan pihak cap ayam tuh. Eh. Pen cap ayam ni cepat abis dakwat. Pastu kena beli lagi, pembaziran duit.

Wahai, puan serta inche yang budiman, saya bukan mahu berdemo pen yang osem lagi bergaya vs pen cap ayam ye..! Harap maklum.



Huyoo. Jenama yang osem lagi bergaya. Haha.


Kertas pula ada juga yang osem dan bergaya macam kertas A4, kertas kajang dan sewaktu dengannya. Tapi ada juga yang tulis sket..Sherekkk. Koyak. Argh..! Menyampah. Semua orang macam ni bukan..?

Perasaan tak..? Pen dan kertas dapat menjalankan tanggungjawab mereka dengan perfek walaupun ada juga pen  dan kertas cap ayam ehehe. Kita ni yang dijadikan sebagai hamba Allah bolehkah menjalankan tanggungjwab dengan perfek..? Solat 5 waktu pon belom komfem cukup. Astaghfirullah. Bila kita mahu jalankan amanah dan tanggungjawab yang Allah beri ni..? Esok, lusa, tulat..? Tu pon kalau masih bernafas di dunia ini. Kalau dah tiba ajal..? *gulp*

Tanggungjawab kita untuk menjadi KhalifatuRahman yang sebenar. Mengikut perintahNya. Menyeru manusia agar kembali ke jalan yang benar. Menjadikan Islam itu agama yang mulia. Apabila kita ada sifat-sifat macam ni, kitalah manusia yang osem lagi bergaya..!
Jom , jadi khalifah terbilang..!

Jadi berbalik kepada pen, nak kita nak jadi pen atau kertas yang cap ayam..? Mesti lah tak nak..! Sesiapapon nak jadi pen yang osem dan bergaya bukan..? Jadi kita kena berusaha. Allah dah bagi offer tau. Sesiapa yang menjadi manusia osem lagi bergaya akan dapat ganjaran seperti dalam surah:
"Wahai orang-orang yang beriman! Barangsiapa di antara kamu yang murtad (keluar) dari agamanya, maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum, Dia menchentai mereka dan mereka pon menchentaiNya, dan bersikap lemah-lembut terhadap orang beriman, tetapi bersikap keras terhadap orang-orang kafir, yang berjihad di jalan Allah, dan yang tidak takut kepada celaan orang yang suka mencela. Itulah kurnia Allah yang diberikanNya kepada siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (pemberiannya), Maha Mengetahui."
[al-Maidah, 5:54]

So,amacam..? Tak bagi effect kat anda langsung..? Jom sertai "Pertandingan Manusia Osem + Bergaya..! Hadiah lumayan menanti anda..! Tarikh tutup penyertaan sebelum ajal menjemput..! Tunggu apa lagi..?

Mudah-mudahan apa yang dikongsi dapat mengubah diri kita menjadi manusia yang osem lagi bergaya. Biiznnillah. Ayuh, kita menjadi KhalifaturRahman yang sebenar kerana bila-bila masa saja kita akan diambil nyawa olehNya. Hanya membilang hari saja.. *gulp, tersedak dengar*

Wallahu'alam..

Sunday, 11 March 2012

Hidup ini osem! Berterima Kasihlah kepada Allah!!

  HIdup ini sumpah Osem !

Bismillah..
Alhamdulillah, kita diberi peluang hidup di bumi milik Allah yang indah ini. Pelbagai-bagai DIA cipta di bumi ini kan? Burung, Pokok, Bunga, Hutan, Manusia.. SubhanAllah .. macam macam lah ..Sampai esok pon tak habis-habis lagi jika nak di lis kan..huahuahua..Nak cherita, banyaknya Allah cipta..

Tak pernah ke kita jenguk-jenguk apa yang Allah cipta ni. Ish,ish,ish. Lalainya kita. Keluar rumah tu, tengok-tengok la dekat pokok, ulat yang banyak kaki berjalan dari satu ranting ke satu ranting. Walaupun ada banyak kaki, berapa minit dia jalan. Lambat sangat, bukan macam kita, 'cet,cet,cet' sampai . kekeke.


Rezeki kita juga daripada Allah. Allah hanya mahu hamba-hambaNya mematuhi perintahNya.Lalu, Dia akan berikan rezeki yang berupa wang, makanan dan sebagainya untuk kita. Tapi kita,    selepas   makan.  "wahh, kenyangnya!". Alah, ingat saya tak tahu anda sedang tersengih  macam  'kerang busuk'  masa membaca  ayat tadi,   sebab   memang     benar   anda   berperangai   cengitu   kan   kan?..    Bukan   mahu    mengucapkan ALHAMDULILLAH, ni.  wah,yeayh! Dahla tak ikut perintah Allah. Rezeki nak pula. Apa  barang  makhluk kita ni?. Buat malu  je kat  pokok  yang sentiasa  berzikir pada Allah, pokok   pon   mengikut  perintah Allah.

pokok juga berzikir

Hidup di dunia ini pon dah osem, huh cam mana la kat Sorga Allah? huh. mesti berjuta kali osem la dari dunia ni.. Allah memang Maha Penyayang! Dunia ini Dia cipta memang sesuai untuk kita. Ada oksigen,  makanan, air.. Memang serba lengkap. perfek!  Tapi kita je yang tak pandai jaga bumi kita ni..


Allah juga menjadikan siang dan malam untu hamba-hambaNya. Siang untuk membuat kerja, mencari rezeki dan banyak lagi. Malam pula dijadikan kita untuk tidur, berehat.Hmm, cam mana? Osem bukan? *sambil mengangkat kening*

SubhanAllah! Amazing.


Ummat Islam perlukan 'pembimbing' serta 'buku panduan' untuk hidup disini mengikut arahan Allah. Rasulullah sebagai pembimbing serta Al-Qur'an sebagai buku panduan kita. So, ikut je lah apa yang Rasulullah suruh lepas tu rujuk Al-Qur'an.. Perbanyakkan membaca Al-Qur'an..


Sekarang! Now! Anda wajib berterima kasih kepada Allah atas apa yang diberi kepada kita, dengan mematuhi undang-undang Allah..Undang-undang Allah tuh, perintah Allah la. Wahai! Kalau anda tak mahu ikut juga undang-undang Allah,, pergi cipta la planet lain! Jangan duduk kat bumi ni,  tahu?


Wallahualam..

Friday, 27 January 2012

Berjalan Tanpa Henti..




Bismillah..


Bagaikan jauh jalan yang ku tempuh,
Langkah demi langkah akanku gagah,
Hari demi hari berjalan tanpa henti,
Yakin ku ada Sinar yang menanti.

Bila dah bertemu arah,
Yakin penuh pasrah,
PadaNya Yang Kuasa,
Dikau berserah.

Jika kau rebah, jika kau kalah,
Bersaksilah RahmatNya akan terserlah,
Segala kepahitan keperitan,
Terima bagai penghapus dosa.

Malang yang menimpa,
Duka yag melara,
Mungkin di baliknya ada bahagia,

Jangan-jangan kita berputus asa,
Dari rahmatNya yang Maha Esa,
Jangan-jangan kita lupa ujian lumrahnya dunia..

(lirik ini saya anggapkan seperti perjalanan saya sedang mencari sinar Ilahi)

[BERJALAN TANPA HENTI-DEVOTEES]




video